Nejlepší recept na masopustní koblihy: Vyzkoušejte jej na Tučný čtvrtek

K období masopustu patří smažené koblihy plněné marmeládou, které se nejčastěji připravují na Tučný čtvrtek. K tomuto dni totiž tradičně patří syté a tučné menu, které je zakončené sladkou tečkou. Plánujete, že si i vy na Tučný čtvrtek usmažíte masopustní koblihy? Vyzkoušejte následující recept.
Tučný čtvrtek patří hodování i veselí
Tučný čtvrtek se v rámci masopustního období řadí ke dnům, který tradičně patří hodování a veselí. Naši předkové si v tento den dopřávali spoustu jídla a pití a dokázali se nacpat až k prasknutí. Jejich menu bylo syté a tučné.
Pochutnávali si na zabijačkových specialitách, a to třeba na jitrnicích, jelitech, ovaru, pečeném bůčku nebo domácí huspenině (sulcu). Často nechybělo knedlo vepřo zelo, populární byly také škvarkové pagáče.
Masopustní koblihy: Sladká tečka za Tučným čtvrtkem

Za těžkým a tučným menu následovala na Tučný čtvrtek sladká tečka. Hospodyňky smažily boží milosti. Ještě oblíbenější byly masopustní koblihy, na kterých si dávaly opravdu záležet. Toto tradiční masopustní smažené pečivo navíc plnily nejrůznějšími náplněmi. Nejčastěji šlo o marmeládu, povidla a mák.
Recept na nejlepší masopustní koblihy
Masopustní tradice se dodržují i v současnosti. Spousta lidí nedá během masopustu dopustit především na smažené koblihy plněné marmeládou. Zkuste si je připravit třeba podle následujícího receptu.
Ingredience:
- 500 gramů hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí
- 250 mililitrů vlažného polotučného mléka
- 60 gramů rozpuštěného másla
- 3 lžíce tuzemáku
- 4 kusy žloutků
- 1 špetka soli
- řepkový olej na smažení (použít můžete také sádlo nebo přepuštěné máslo)
- jahodová či meruňková marmeláda k plnění
Z cukru, vlažného polotučného mléka a droždí nechte vzejít kvásek. Hotový kvásek po 10 minutách přelijte do mísy s hladkou moukou, přidejte rozpuštěné máslo, tuzemák, žloutky a sůl a vytvořte vláčné těsto. Misku překryjte utěrkou a těsto na masopustní koblihy nechte na kuchyňské lince 60 minut kynout.
Po uplynutí jedné hodiny kynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále. Pomocí skleničky nebo hrnečku následně z těsta vykrajujte kolečka. S vykrájenými kolečky těsta následně nakládejte podle způsobu, jakým budete koblihy plnit.
Jak plnit masopustní koblihy? Máte dvě možnosti
Zajímá vás, jakým způsobem byste měli plnit masopustní koblihy? Můžete je plnit před smažením, nebo až po smažení. V prvním případě si z tenkého plátu těsta vykrájejte pomocí hrníčku kolečka. Na jedno kolečko vždy dejte lžičku marmelády a pak jej přiklopte druhým kolečkem. Tato kolečka spojte důkladně v okrajích. Naplněné koblihy nechte dalších 30 minut nakynout a v polovině této doby je obraťte, aby působily rovnoměrně. Po 30 minutách je již můžete smažit.
Jak na smažení? Masopustní kobliha musí plavat
Jakým způsobem smažit masopustní koblihy? V hrnci s vysokou vrstvou rozpáleného oleje (případně sádla nebo přepuštěného másla) koblihu smažte dozlatova z obou stran. Základem je, aby v tuku při smažení plavala a nedotýkala se stran hrnce.
Po usmažení masopustní koblihy dejte na rozloženou papírovou utěrku, která odsaje tuk, nechte je vychladnout, případně naplňte marmeládou a na závěr poprašte moučkovým cukrem.
Zdroj: Jenzeny.cz, Magazin.recepty.cz, Vareni.cz