Jak prodloužit životnost ovoce a zeleniny? Díky několika trikům vám vydrží déle čerstvé
 
    
Dejte sbohem plesnivému ovoci, nevábně vypadající zelenině a zvadlým bylinkám. Zkuste využít několik osvědčených triků, díky kterým vám sklizené ovoce a zelenina a nařezané bylinky vydrží doma mnohem déle. Co zaručeně stojí za to vyzkoušet?
Životnost jahod, borůvek, rybízu a jiných bobulovin prodlouží octový roztok
Řešíte, co s úrodou jahod, rybízu, angreštu, ostružin nebo borůvek? Aby vám toto nasbírané ovoce v lednici rychle nezplesnivělo, vezměte si na pomoc octový roztok. Smíchejte 1 díl octu a 3 díly vody a ovoce v octovém roztoku omyjte. Následně jej nechte volně osušit na papírové kuchyňské utěrce.
Ovoce umyté v octovém roztoku skladujte v lednici v uzavíratelné nádobě vyložené papírovou kuchyňskou utěrkou. Jakým způsobem ocet v tomto případě pomáhá? Snižuje pH na povrchu ovoce a předchází množení bakterií a plísní.
Neskladujte různé druhy ovoce společně
Pokud chcete, aby vám jednotlivé druhy ovoce vydržely doma co nejdéle, neskladujte různé ovoce těsně vedle sebe. Spousta druhů ovoce, a to zejména banány, broskve či avokádo, produkuje ethylenový plyn působící coby hormon zrání. Tímto způsobem tak dochází k urychlení procesu zrání i jiných druhů ovoce, které se nacházejí v jejich blízkosti.
                         
                                     
 Tipy, jak prodloužit životnost broskví, meruněk nebo nektarinek
 
                                    Nakoupili jste broskve, meruňky nebo nektarinky po kilech? Nebo aktuálně coby zahrádkáři řešíte, co s jejich úrodou? Toto nezralé ovoce nechte nejprve v prostorné misce nebo na tácu dozrát na kuchyňské lince. Jakmile budou broskve, meruňky či nektarinky dostatečně měkké, přemístěte je do lednice.
Jablka, hrušky, cibuli a česnek skladujte výhradně na kuchyňské lince nebo v komoře
Jak v co nejlepším stavu uchovat jablka a hrušky? Nechte je přirozeně odpočívat na kuchyňské lince, chlad lednice jim rozhodně nesvědčí.
Do lednice rovněž nepatří ani cibule a česnek, které zde mají sklony k měknutí, klíčení nebo dokonce plesnivění. Kde tedy cibuli a česnek nejlépe skladovat? Zavěšené nad kuchyňskou linkou nebo ještě lépe v komoře či jiné větrané místnosti.
                         
                                     
 Zbytky cibule a jarní cibulky nakrájejte a zamrazte
 
                                    Zbyla vám po vaření polovina cibule nebo několik kusů jarní cibulky? Tyto omyté části zeleniny rozhodně nedávejte ani v sáčku do lednice, kde by se mohly jenom znehodnotit. Raději je nakrájejte nadrobno a dejte v uzavíratelném sáčku zamrazit do mrazničky. Odsud je budete moci využít, kdykoliv budete potřebovat.
Už žádný zvadlý salát: Pomůže vám trik s kuchyňskou utěrkou
Koupili jste si celý hlávkový salát a obáváte se toho, že než jej spotřebujete, tak vám v lednici zvadne? Poté vám přijde vhod následující trik. Hlávkový salát naloupejte na jednotlivé listy, které máčejte několik hodin v misce se studenou vodou. Následně listy propláchněte a vodu slijte.
Listy hlávkového salátu rozložte na čistou kuchyňskou bavlněnou utěrku, kterou poctivě srolujte a vložte do velké uzavíratelné nádoby na potraviny. Salát tímto způsobem skladujte v lednici. Překvapí vás, jak dlouho zůstane čerstvý.
                         
                                     
 Zelenina a bylinky patří do vázy
 
                                    Máte rádi chřest? Aby vám tato křehká zelenina vydržela doma mnohem déle, omotejte kolem jeho spodní části papírové kuchyňské utěrky a vložte jej ve svislé poloze do vázy s vodou, jejíž hladina je vysoká zhruba 1 centimetr. Tímto způsobem můžete hydratovat také nařezané bylinky, jako je kadeřavá petrželka, kopr, bazalka, máta nebo koriandr.
Jak zajistit delší čerstvost natrhaným snítkům rozmarýnu, tymiánu, šalvěje nebo pažitky? Tyto “tvrdé” bylinky patří do lednice. Zabalte je nejprve do papírové kuchyňské utěrky a vložte do vzduchotěsné nádoby s víčkem. Následně je skladujte v lednici.
Zdroj: iReceptar.cz, Hobby.instory.cz, Goodhousekeeping.com